Category Blog

Cine a creat prima autorulotă din istorie, nu se poate spune exact.

Cei din Statele Unite susțin că primul vehicul de acest tip a fost construit de Pierce-Arrow's Touring în 1910. În Europa compania engleză Bristol Wagon Works a construit în 1885 o luxoasă autorulotă, botezată „Wanderer”, pentru dr. William Gordon Stables. Wanderer dispunea chiar și de o bibliotecă.

Mai târziu, în 1890 compania franceză Panhardt & Levasson a prezentat prima rulotă echipată cu un motor cu abur, deși la acea vreme, mai mult decât pentru agrement, acest tip de vehicul era axat pe distribuția de mărfuri.

În 1901 și 1910, au fost create primele asociații naționale de rulote în Marea Britanie și, respectiv, în Franța. În 1932 este înființată Federația Internațională a Cluburilor de Camping, în Olanda.

Autorulota numită Gypsy Van

În 1915, proprietarul puternicei companii nord-americane Gas Electric Motor Bus, Roland Conklin, a planificat o călătorie prin țară la bordul unui vehicul pe care l-a numit „Gypsy Van” și care era de fapt un autobuz cu două etaje și 8 metri lungime transformat într-o casă pe roți.

Gypsy Van a încorporat tot felul de facilități și elemente de confort. Dispunea, printre altele, de un generator electric, o bucătărie complet utilată, dormitoare, bibliotecă, birou și chiar de un gazon.

Cea mai mare problemă a călătoriei într-o autorulotă a fost faptul că era o activitate de lux disponibilă pentru foarte puțini.

Apariția rulotelor

Celebrele „case mobile” existau deja în Statele Unite din 1920, deși la început a fost și o piață foarte exclusivă. În 1929, Arthur G. Sherman, președintele unei importante companii farmaceutice situate în Detroit, a decis ca în excursiile sale să înlocuiască cortul tradițional de pânză cu o cabină mai solidă și mai rezistentă care, în plus, putea fi tractată.

Ideea inițială a lui Sherman a ajuns să fie o casă mobilă din lemn de trei metri lungime și o lățime de doi metri, cu ferestre, o canapea extensibilă, mobilier, o zonă de bucătărie etc. Avantajul acesteia a fost faptul că era mai economică decât autorulota Gypsy Van.

Succesul acestei prime rulote a fost dovedit la Salonul Auto de la Detroit în 1930 și nici măcar Marea Criză Economică care a început în Statele Unite pe 29 octombrie 1929 nu a putut distruge această idee.

În acest fel, mulți americani care nu și-au putut permite costul unei case convenționale și-au dat seama că rulotele (casele mobile) sunt o alternativă economică a casei permanente.

Acest lucru a făcut ca în întreaga țară să apară faimoasele parcuri de rulote pe care le-am văzut în multe filme și seriale TV.

După încheierea celui de-al doilea război mondial în 1945 și mai mult în anii 1950, activitățile de agrement, mai întâi în corturi (în Europa au început să apară primele locuri de camping în 1948) și mai târziu cu rulotele, au început să capete importanță pe ambele maluri ale Atlanticului.

La acea vreme, autorulotele erau încă un „capriciu” destul de exclusiv, cel puțin până în 1967, când compania Winnebago a început să producă primele „autorulote populare” din Statele Unite.

În Europa au apărut producători precum Dethleffs, Moncayo, Caravansa sau Catusa.

Anii șaizeci și dezvoltarea de noi ideologii și moduri de viață, în principal în rândul celor mai tineri, au făcut ca cererea de vehicule să crească în anii șaptezeci.

Acestea le-au permis să trăiască și să se distreze într-un mod aparte, astfel încât rulotele și autorulotele au devenit populare în America de Nord și Europa, dând naștere unei piețe care astăzi continuă să se dezvolte în ciuda greutăților economice prin care trecem.

Acestea fiind zise, dacă încă nu ai descoperit beneficiile unei călătorii cu autorulota, Campino îți pune la dispoziție o serie de autorulote echipate complet.

Minunata ta aventură poate începe imediat ce închiriezi autorulota Campino care crezi că este cea mai potrivită pentru tine.

Următorul pas este să mergi la cumpărături. Autorulota dispune de mult spațiu, inclusiv frigider. Acolo îți poți pune ce alimente vrei. Apoi trebuie să-ți faci bagajul, să-ți alegi traseul și campingul potrivit.

Tariful de închiriere depinde sezonul ales. Ce sezon preferi? Primăvară/toamnă, vară sau iarnă?